top of page
תמונת הסופר/תד"ר זהר פישמן שוורץ

מיגרנה וקסם הנשימה היוגית

עודכן: 28 ביולי 2023

המורה שלי, אורית סן-גופטה אמרה פעם, שכאשר מתחיל כאב ראש יש לשכב על צד ימין, ולנשום דרך נחיר שמאל. אני לא סובלת מכאבי ראש, אך את פריט המידע המסקרן העברתי הלאה. הפידבק שקיבלתי היה חיובי, ובד״כ כלל את המילה ׳קסם׳.

אז חזרתי לספרי הנוירולוגיה ובדקתי: איך עובד הקסם?

הגרסה המקוצרת: (שימו לב, בסוף יש גם גרסה ארוכה למי שבוחר להעמיק)

מיגרנה היא צורה נפוצה של כאב ראש קשה ומתמשך, המופיע בד״כ בצד אחד של הראש. הגורמים למחלה לא לגמרי ידועים, אך ככל הנראה מורכבים משילוב של מרכיב גנטי ומרכיבים סביבתיים. מה שכן ברור לחוקרים הוא שישנם טריגרים אשר גורמים להתקף, כשהעיקרי מביניהם הוא סטרס !.

במערכת העצבים ישנן שתי מערכות משלימות, כשהאחת מעוררת (סימפטטית) והשניה מרגיעה (פאראסימפטתית). סטרס מגביר את פעילות המערכת המעוררת.

כאשר פעילות מערכת העצבים הסימפטתית גוברת על פעילות מערכת העצבים הפאראסימפטתית הנשימה נוטה להתבצע מנחיר ימין יותר מאשר נחיר שמאל

מתוך סקרנות ביקשתי מכמה תלמידים, בתחילת התקף מגרנה לבדוק דרך איזה נחיר הם נושמים, והתשובה הייתה חד משמעית – דרך הנחיר הימני. השמאלי סגור לחלוטין.

בינגו!

סיכום ביניים:

מיגרנה = עודף פעילות עצבית מעוררת = נשימה דרך נחיר ימין.

הטיפול אותו מציעה הרפואה כיום הוא תרופתי. ישנן מספר משפחות של תרופות לטיפול במיגרנה.

ה׳טיפול היוגי׳, מאפשר הפחתה של עודף פעילות מעוררת והעלאה של הפעילות המרגיעה ע״י פעולה פשוטה של שכיבה על צד ימין ונשימה דרך הנחיר השמאלי. אם באותו זמן גם נתרכז בתחושה שנוצרת בבית החזה השמאלי עם כניסת האויר, יתכן ואפילו נשפר את האפקט.

כמו בטיפול התרופתי גם בשיטה היוגית סיכויי ההצלחה גדולים יותר אם נפעל מיד עם הסימנים הראשונים.

אז פעם הבאה שמישהו לידכם מתלונן על כאב ראש, לפני שתושיטו יד לארון התרופות תוודאו שהצד הפתוח אצלו הוא הימני והציעו לו לשכב על צד ימין ולנשום דרך הצד השמאלי.

השורה התחתונה:

בחשש להתפתחות מגרנה – שכיבה על צד ימין – נשימה דרך צד שמאל.

◊◊◊

מאז שעלה הבלוג, ומתוך סדנאות שהעברתי קיבלתי הרבה תגובות חיוביות ונלהבות. התרגיל עובד אצל רב האנשים. הוא קשה יותר כאשר הנחיר השמאלי לגמרי סגור. אז המאמץ לנשום דרך נחיר סגור מוביל לסטרס נוסף, ואולי כדאי פשוט לשכב על הצד הימני עד שהנחיר השמאלי יפתח. רק אז לנסות לנשום דרך הנחיר השמאלי.

רוצים ללמוד עוד על הנשימה?

הלימוד הטוב ביותר הוא מעשי. אם אין לכם נסיון עם נשימה, אתם מוזמנים לעשות את הצעד הראשון באתגר הנשימה שהעלתי. 9 דקות של תרגיל נשימה יומי.


◊◊◊

הגרסה הארוכה:

מהי מגרנה:

מיגרנה היא צורה נפוצה של כאב ראש בדרך כלל אינטנסיבית מאוד ומגבילה את הפעילות, לפעמים אפילו עד השבתה מוחלטת. המחלה פוגעת באופן קשה באיכות החיים של החולה.(1) המיגרנה מתחילה, ברוב המקרים, בגיל ההתבגרות ובמקרים רבים נעלמת בגיל 50–60, אך יכולה להופיע גם בילדים ובקשישים ולהמשיך לאורך כל החיים. המחלה נחשבת לשכיחה מאוד ומופיעה ב-20%–22% מהנשים ו- 10%–12% מהגברים. היא מאופיינת בהתקפי כאב חד, הפוגעים בדרך כלל בחצי אחד של הראש. המיגרנה מלווה לעתים קרובות בבחילה, הקאה, רגישות גבוהה לאור ולרעש, לעתים גם תופעות ויזואליות עם דוגמאות של אורות וצללים ולעתים נדירות אף חולשה או שיתוק בחצי הגוף. משך ההתקף האופייני במיגרנה נע בין שעתיים ועד שלושה ימים במקרים קיצוניים. ארגון הבריאות העולמי (WHO) הגדיר את המיגרנה כ”מצב תחלואה כרוני ומגביל מאוד”, זאת כיוון שהמחלה פוגעת באופן קשה באיכות החיים של החולה.(1)

טריגר נפוץ להתקפים הוא מצב של סטרס. סטרס משפיע על איזון מערכת העצבים האוטונומית לכיוון הענף הסימפטטתי.

מערכת העצבים האוטונומית מווסתת את הפעולות הלא רצוניות לכאורה בגוף, בעיקר מערכת הנשימה, הלב, מערכת העיכול הזעה ועוד. הענף הסימפטטי מגייס מערכות אלו לכיוון של ׳בריחה או לחימה׳ , זאת בניגוד לענף המשלים – המערכת הפאראסימפטית האחראית לפעולת המערכות לכיוון ׳מנוחה ועיכול׳.

התאוריה הרווחת אצל החוקרים כיום היא שמיגרנה נגרמת ע״י פעילות יתר סימפטטית (2ֿ) הגורמת לריקון מאגרי נוראפינפרין ובאותו זמן עליה ברמת נוירוטרנסימטרים אחרים. (4,3) בשלב הראשון יש היצרות כלי דם במוח כתוצאה מפעילות סימפטטית מוגברת, בהמשך מתפתחת דלקת מקומית באזור מסויים במוח כתוצאה מאותה הצרות.

אם בשלב הראשוני נפחית את הפעילות הסימפטטית ונגייס את המערכת הפאראסימפטית, אולי נוכל לגרום להרחבה של כלי הדם, ולמנוע התפתחות מגרנה.

בכל רגע נתון אנו נושמים בעיקר דרך צד אחד, כאשר השני מרגיש חסום או גדוש חלקית. תופעה זו, הנקראת המחזור האפי (nasal cycle) קיימת אצל כל אדם בריא ואף אצל בעלי חיים.

ביוגה, נשימה דרך הצד הימני נחשבת מחממת וממריצה. מחקרים שנערכו בנסיון להבין את התאוריה היוגית מצאו שנשימה דרך הנחיר הימני קשורה עם פעילות סימפטטית גבוהה יותר. הכוונה היא שהגוף דרוך ומוכן לפעולה, הן מבחינה הורמונאלית והן מבחינה עצבית.

מחקר אחד הראה שחסימה עצבית של עצבים סימפטטים לפני הכניסה למוח פתרה מקרה קשה של כאבי ראש שלא הגיב לטיפול תרופתי. אמנם הטיפול נמצא יעיל אך הסכנה האפשרית של פעולה פולשנית לחוט השדרה הופכת אותו ללא פופלארי במיוחד. (5)

ה׳טיפול היוגי׳ לעומת זאת, מאפשר הפחתה של עודף פעילות סימפטטית והעלאה של הפעילות הפאראסימפטתית המרגיעה ע״י פעולה פשוטה של שכיבה על צד ימין ונשימה דרך הנחיר השמאלי.

זהר היא רופאה וטרינרית, תלמידה ומורה בכירה לויג'נאנה יוגה, מעבירה הרצאות, סדנאות, וקורסים ארוכים המתמקדים באספקטים שונים של הקשר בין יוגה ונוירולוגיה.

165 צפיות0 תגובות

Comments


הצטרפו אלינו למפגשי הלמידה הקרובים

bottom of page